"mi-a scris mie un procuror...". Ți-a scris pe dracu'

E foarte amuzant ce se întâmplă zilele astea, cu justiția și cu statul de drept. Pentru mine sunt atât de evidente încercările de manipulare ale unora încât a ajuns să mă bușească râsul când deschis newsfeed-ul facebook. Ultima găselniță: "mi-a scris un procuror/judecător", o chestie lansata, saptamana trecuta, de insusi Tudor Chirila, si preluata ulterior de tot felul de oameni. Iar dacă deschizi textul, descoperi niște patetisme incredibile și niște vome de argumente de-ți vine să crezi că procurorul și judecătorul ăla habar n-au de meseria lor.

Si nu e doar atat. În mod curios, aproape nici un text de tip "mi-a scris un procuror" nu este logic, articulat, plin de chestii tehnice, greu de înțeles, că na!, dă pe-afară meseria din omul ăla, el chiar nu-și mai poate face meseria de când cu modificările la legile justiției. Si e ciudat, daca s-ar reglementa prin lege fotografia in modul "speed", as scrie zece pagini de argumente pro modul "aperture" din care cu greu ar intelege ceva cineva care nu e de meserie.

La fel de bizar, judecătorii și procurorii ăștia nu au scris un rând către hotnews, digi și alte entități care le-ar fi putut aduce, la îndemână, o audiența mare sau foarte mare măcar în rândul potențialilor lor susținători. Nu, nene! Au scris unor ciurii-burii ai netului, unora care se autodeclara influenceri. Sau n-au scris deloc, cred eu. Unii  influenceri, putini, au primit tema la plic. Altii, insa, au inventat procurorul sau judecatorul care chipurile le-a scris doar ca sa para si ei importanti. Asta cu "si eu sunt implicat in subiectul zilei" este una dintre metodele predilecte ale falsului influencer de a se valida. De fapt, ei primesc tot atatea emailuri cat Ghena, pisica mea.

Punem pariu ca daca vedeam pe youtube niste baieti in robe de magistrati, eventual cu cagule pe figuri si un distort pe voci, explicand pe indelete, la tabla, cum se schimba legile justitiei, fiecare cadru din acele filme denotand obiectivitate si profesionalism, alta ar fi fost reactia populara? Punem pariu ca daca clipurile alea faceau zece milioane de vizualizari, PSD lua modificarile alea si le baga lui Dragnea si lui Iordache in fund, zicand ca a fost doar o greseala?

E clar că, in aceste zile, PSD schimba legile justiției de la A la Z.. Sunt clare și scopurile acestor schimbari: slabirea si controlarea justitiei. E clara si strategia, se lucreaza organizat, stiintific, se vede de la o posta ca fiecare modificare a fost pregatita cu grija. Si atunci, cum de nu avem o contra-masura similara? Care este explicația pentru care nici măcar portavocele democrației consolidate și ale statului de drept nu iau, pas cu pas, modificările, și să le explice într-un set de tutoriale autentice și credibile, preferand in schimb să lanseze bocetele astea manipulatoare și goale de conținut? De ce nici macar comisiile juridice ale PNL si USR sau oamenii lor specializati in legislatie, nu vin cu mesaje clare, argumentate, preferand spectacolul strazii?

Păi, nu poate fi decât o explicatie:

Miza nu sunt legile justiției. Miza este preluarea puterii de stat prin forță. Si nu mai merge doar cu oficinele de propaganda de pana acum, care au gresit de prea multe ori, si-au tocit lamele si nu mai taie prin emotia colectiva, doar o ciupesc, pe la colturi. E nevoie, asadar, de voci noi. Da' nu autentice, ale magistratilor, ca alea ar strica ploile... Era nevoie de niste voci care sa para ale magistratilor.

De fapt, niște băieți nu mai vor să aștepte alegerile. Ca la alegeri trebuie sa promiti chestii si sa te tii de ele, nu ca PSD. Or, daca iei puterea din mers, poti sa guvernezi oricat de prost invocand "greaua mostenire". Adica ai perdeaua de fum necesara pentru vesnica ciordeala de bani. Pentru ca doar despre bani e vorba (sa nu-mi ziceti ca stiti vreun politician care vrea puterea ca sa faca bine tarii, ca vomit). Adaug si hastag-ul cuvenit: #followthemoney si gata.

Restul e folclor.

Cateva ore mai tarziu de la publicarea acestui text: am nimerit-o. Altfel nu sareau asa, la injurat, conturile false.

fake

24 de ore mai tarziu:

Conform sugestiei din text, PSD, USR si Ro100 au inundat netul cu pdf-uri si video. Problema e ca sunt la fel de ma ni pu la toa re ca falsele scrisorele ale magistratilor. Cand o sa apara niste analize ok, facute de magistrati, va anunt.

dacă ești sănătos la cap si incă te mai poti amuza, cumpără niște cărți mișto pentru tipe mișto:

w1 w2 w3 w4 w6 

© 2019 Bogdan Stoica