ninsoare ploiesti ninsoare ploiesti © bogdan stoica

O idee pentru Primaria Ploiesti - freze de zapada

Ploiesteanul Adrian N a cumparat la firma o freza de deszapezire Husqvarna, pe care a platit 16.000 de lei (sub 4.000 de euro). Si-a deszapezit dupa fiecare ninsoare curtea firmei, in suprafata de 6.000 de metri patrati. "Cred ca am folosit-o cam doua ore pe zi, dar acum la mine se vede asfaltul. Si-a scos toti banii, pentru ca avem confort si oamenii sunt in siguranta", spune el. Exploatarea frezei l-a costat cam 0,01 euro pe metrul patrat, in conditiile in care, daca ar fi apelat la o firma de profil, ar fi platit peste 0,2 euro pe metrul patrat. Mai simplu: a platit o suta de euro in loc de o mie doua sute.

Freza de zapada poate fi utilizata atat in domeniul casnic, cat si semiprofesional. Freza ajuta la deszapezirea curtilor, aleilor, trotuarelor si a drumurilor laturalnice. Freza de zapada este usor de utilizat, putand fi folosita chiar si in conditiile depunerii unui strat gros de zapada. Nu este nici scumpa: preturile oscileaza intre 100 si 8.000 de euro. Internetul ofera o gama variata de freze de deszapezire: de la freze Texas, de 100-8000 de euro pana la sculele profesionale de la Husqvarna sau Honda, care degajeaza pana la 30 de tone pe ora. Unele sunt electrice, cu autonomie, reincarcabile la priza, iar altele sunt pe benzina.

Ploiestiul are un buget anual de 100-120 de milioane de euro, din care se aloca, in fiecare iarna, pana la doua milioane de euro doar pe deszapezire. Freze de tipul celor de mai sus, cu performante medii, pot fi cumparate cu un discount semnificativ daca achizitia se face prin SEAP, intr-o cantitate mare. Se poate ajunge ca doua sute de mii de euro, adica 0,17% din bugetul orasului, sa ajunga pentru achizitia a 100 de freze de deszapezire care sa intre in dotarea SGU sau chiar a asociatiilor de proprietari care-si asuma participarea la planul de deszapezire.

Si gradinitele, scolile, spitalele, institutiile din Ploiesti, bancile, farmaciile, isi pot cumpara astfel de echipamente, iar Primaria le poate stimula oferind reduceri la plata impozitelor locale. Un amanunt deloc de neglijat: folosirea lor nu presupune nici eforturi fizice mari, nici abilitati tehnice deosebite. Cele mai multe se manevreaza la fel ca o masina de tuns iarba.

Ganditi-va cum ar fi fost ca iarna aceasta, Ploiestiul sa fi beneficiat de aportul a cateva sute de freze de deszapezire: nici o alee de bloc sau trotuar n-ar fi ramas inzapezita; nici o parcare n-ar fi aratat ca un cimitir profanat, iar Rosal s-ar fi putut ocupa linistit de carosabil...

Va reamintesc: 0,17% din bugetul orasului. Primaria plateste, intr-un an, cu mult mai mult pe factura la telefoane....

© 2023 Bogdan Stoica