Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 530
ciori - vara - ploiesti ciori - vara - ploiesti © bogdan stoica

Esti un tampit daca-ti dai electrocasnicele vechi unor corporatisti

Am avut azi placerea deosebita sa distrug atmosfera corporatist-penibila de la conferinta de prezentare a ROREC. Se asteptau la 20 de minute de speech, urmate de faimoasa daruire de mape si pixuri jurnalistilor, dar au plecat rosii la fata si nervosi, pentru ca au fost siliti sa raspunda la niste intrebari pe care nu le-au vazut venind.

Cine sunt, pe fond, oamenii astia, care ne fac sa ne simtim europeni si buni? Niste baieti care vand masini de spalat, frigidere si aspiratoare, si care s-au organizat astfel incat sa le dam moca aparatele de acest fel de prin casa. Nu de dragul planetei, ci ca sa cumparam altele, tot de la ei. 

Baietii astia n-ar da un leu pe deseurile colectate, desi valoreaza bani, desi iau bani in plus de la noi, ca Timbru Verde. Nici macar nu cheltuiesc sume modice pe repararea unora dintre aparate si, de exemplu, daruirea lor saracilor. Nu! Sarantocii sa faca rate la Cetelem si sa cumpere si ei produse noi si proaste....

  • Prima mea masina de spalat automata, un Candy, a stat la mine vreo 8 ani. Era luata de la second-hand. Am schimbat-o pentru ca, fiind un model vechi, nu avea centrifugarea buna. Am dat-o unor amarati din cartier, si merge si in ziua de azi. De atunci, am cumparat, pentru mine si pentru altii, inca vreo patru masini de spalat. Doua s-au stricat iremediabil. Una, chiar saptamana trecuta: axul rupt, dupa nici doi ani de utilizare. Costul reparatiei - 550 de lei. Normal ca o sa iau alta....
  • Primul meu televizor LCD a mers 7 ani. Al doilea - doi. Acum sunt la al patrulea. 
  • Primul meu computer ar merge si acum, daca l-as scoate din garaj. De atunci, mi s-au stricat cinci laptopuri.

Am o problema tot mai mare cu producatorii de electronice si electrocasnice. Stiu, din interior, cum au fost inlocuite subansamblele bune, metalice, care faceau ca o masina de spalat sau un frigider sa mearga 20 de ani, cu unele proaste, de plastic, functionale doar 3-4 ani. Si am curaj sa pun pariu ca marii producatori sunt intelesi intre ei la un nivel mult mai inalt, in schema asta de strans de la oameni lucruri care inca functioneaza. 

Iar ce fac baietii astia la adapostul reciclarii nu este un model occidental, cum se povesteste. E doar o caterinca, dedicata tarilor populate cu tampiti, ca Romania. Nu exista nici o obligatie legala sa le dai bunurile, asa cum sugereaza, pe fly-erele lor mincinoase. N-o sa-ti intre vreodata politia in apartament, urland "scoate blenderul ala din debara, stim ca e acolo!". In strainatate, electrocasnicele uzate ajung in centre care le recicleaza si le valorifica, sau care le repara si le daruiesc saracilor. Ai nostri le distrug doar ca sa le scoata de pe piata second-hand si sa ajungem toti in Altex/Domo/Flanco/eMag sa ne luam altele.

Asa ca nu le dati nimic celor de la Rorec sau altora ca ei, da? Puteti debarasa casa si intr-un mod inteligent:

  • Daca aparatul e inca functional, dar va procurati altul, sau nu va mai trebuie, vindeti-l si luati jucarii copiilor sau daruiti-l unui amarat.
  • Daca vi se strica un aparat, reparati-l si daruiti-l cuiva care are nevoie de el. Sau daruiti-l nereparat, indicand care e problema. E imposibil sa n-ai un vecin amarat, care si-ar rupe de la gura 300 de lei pentru o reparatie, dar nu-si va permite niciodata sa dea 1.200 de lei pe o masina doua de spalat. 
  • Daca aparatul e stricat ireparabil, scoateti-l langa pubela, oricand. Operatorul local de salubritate este obligat sa-l ridice.

Nu mai da cadou, nimic, celor responsabili de proasta calitate a produselor electrocasnice din casa ta. Nu merita.

Comentezi? Fa-o aici.

© 2023 Bogdan Stoica