Esti rom si ai nevoie de ajutor? Nu-l cere pe Facebook.

Miercuri, ora 15.00. Politia ne trimite un comunicat cu o persoana disparuta. Pana miercuri, textul sare de 60 de share-uri.

Joi, ora 16.00. Un alt comunicat, alta persoana disparuta. Pana vineri, textul face doar vreo 20 de share-uri.

Ambele persoane erau femei, tinere - una 22, una 16 ani. Ambele sunt disparute de mai mult de doua saptamani. De ce diferenta de reactie?

Simplu? Cea cu putine share-uri este de etnie roma, sau, dupa poza, arata ca una.

N-o sa fac aici apologia romilor. Sunt considerat mai degraba rasist decat tolerant, desi eu nu vreau decat ca discriminarea pozitiva a romilor, mai ales in raport cu incalcarea legii, sa inceteze. Nici n-o sa va fac niste nazisti nenorociti, pentru ca sunt sigur ca nu sunteti bucurosi ca a disparut o roma girl. Mai degraba, va doare-n cur. 

Nici n-o sa spun ca, in Romania, Facebook este reteaua sociala a etnicilor romani. Sunt destui romi pe Facebook. Nu sunt insa cei inteligenti, apti sa se organizeze si sa actioneze ca un grup omogen. Cei mai multi n-au reusit sa treaca de "boss la Armani" si poze cu bling.

Pe de alta parte, mi se pare foarte trist ca facebook-erii reactioneaza diferit cand li se cere acelasi tip de ajutor facil si impersonal: sunt rugati sa ajute la gasirea unor femei tinere, despre care nu se mai stie nimic. Cand unii vor raul unor femei, nu prea mai fac diferente intre ele. Ambele pot fi moarte, intr-un sant. Ambele ar putea sa fi ajuns intr-un bar din Serbia, unde le fac posta niste soferi de TIR. Ambele s-ar fi putut lovi la cap si habar nu mai au cum le cheama si unde locuiesc. 

Sfatul zilei: da SHARE si cand dispare cel mai rau om de pe pamant. Cu siguranta, si pe el il cauta cineva, pentru ca-l iubeste.

© 2023 Bogdan Stoica